نماز اول وقت
عصر یکی از روز های گرم تابستان بود من به اتفاق خواهر کوچکم فائزه که چهار سال از مم کوچکتر بود به اتفاق بچه های همسایه مان در کوچه قائم موشک بازی میکردیم رفته رفته هوا تاریک می شد بهتر است بگویم که نزدیکی های اذان مغرب بود.
و از مناره های مسجد محله مان صدای دلنشین و دلنواز قرآن بگوش میرسید و ما سرگرم بازی ،راستی یادم رفت ی چیزی بگم.
بابام به شرطی با بازی ما در کوچه موافقت کرده بود که هرگز از محل سکونتمان که در بن بستی واقع شده بود بیرون نرویم و همچنین مواظب خواهر کوچکم باشم در کل همه مسئولیت خواهر کوچکم به عهده من گذاشته شده بود،تازه همه بچه های همسایه مان نیز از خواهر کوچکم مواظبت میکردن تا مبادا بابام از بازی کردن با اونا ها منع کند.
بازی خیلی گرم شده بود همه یکی یکی به شعبه سر میزدند و با صدای بلنید می گفتند شعبه.
همه اومدن از خواهر کوچکم خبری نشد من به اتفاق بقیه دوستام خیلی نگران شدیم و همه جا سر زدیم از او خبری نبود انگار آب شده بود و به زمین رفته بود بدن همه ما از ترس و نگرانی میلرزید،تازه وقتش بود که سر و کله بابام بشه،همه سر کوچه گریه میکردیم و دعا،تا سر و کله بابام پیدا شد و با صدای بلند داد زد فائزه کو،براش اتفاقی افتاده ،انگار می دانست که چی شده .همه بچه ها با هم و یک صدا گفتند : بخدا ما مقصر نیستیم او با ما بازی میکرد که ی هویی غیبش زد.
بابا با نگرانی تمام به طرف خانه رفت تا به کمک مادرم کاری بکنند،ما حسابی ترسیده بودیم و با خود می گفتیم خدایا نکنه دزدیده باشن .تا صدای بابا بلند شد انگار لحنش فرق کرد و ما همه ساکت شدیم که ببینیم بابا چی میگوید.
بابا گفت :بچه ها نگران نباشیدفائزه خونه هست تا ما این را شنیدیم همه به خونه رفته و علت غیب زدنش را پرسیدیم و او را سرزنش کردیم که چرا این کارو کردی نگفتی ما نگران میشیم .
تا او گفت:من تا صدای اذان را شنیدم بازی را ول کرده و به خونه رفتم وضو گرفتم تا نماز اول وقت بخوانم همه بچه ها به هم نگاه کردند و گفتند آفرین تو کار خوبی کرده ای و همه تصمیم گرفتند که همه مثل فائزه از فردا نماز اول وقت بخوانند و همیشه با شنیدن صدای موذن بازی را تمام کنند.
وقتی که شیطان نا امید شد!
آتشی که از خورشید می بارید، زمین را تنور داغ کرده بود حالا تشنگی بیشتر خودش را نشان می داد. چند روز بود که در محاصره دشمن بودند و در این بیابان داغ و سوزان دشمن نمی گذاشت که آنها از رودخانه آبی بردارند.
صدای طبل ها و شیپورهای شیطان تمام صحرا را پر کرده بود و فریادهایشان نمی گذاشت که صدا به صدا برسد.
شمشیر زدن در چنین وضعیتی واقعاً دشوار بود. آن هم با دشمنی که صدها برابر آنها سرباز داشت.
آنروز میدان جنگ، بیش از 70 قهرمان شیر دل را یک جا در خودش می دید. آن ها یکی پس از دیگری به میدان می آمدند و انبوهی از دشمنان خدا را به خاک می انداختند و پس از نبردی دلاورانه به دیدار خدایشان می شتافتند ...
خورشید که به وسط آسمان رسید سربازان دشمن صحنه ای دیدند که از تعجب سرجایشان میخ کوب شدند!امام حسین(ع) به همران یاران باوفایش خسته و تشنه به نماز ایستادند.
لشکریان یزید خندیدند و مسخره کردند. سپس کمان ها را کشیدند و باران تیر ها شروع شد. مثل این که شیطان اصلاً دوست نداشت نماز اول وقت امام حسین(ع) و دوستانش را ببیند.
صحنه ای باور نکردنی به وجود آمده بود؛تعدادی از یاران فداکار امام در برابر امام صف کشیدند تا شیطان به نقشه ای که در سر داشت نرسد ... .
پیامبر اعظم (ص) می فرماید :شیطان همواره از کسی که مواظب نماز های پنج گانه اش باشد ترسان و گریزان است اما همین که او در نمازش کوتاهی کند شیطان نیز جرأت پیدا می کند و آنرا به گناهان بزرگتر گرفتار می کند.
نـمـاز موجب یاد خداست:
یاد خدا بهترین وسیله براى خویشتن دارى و کنترل غرایز سرکش و جلوگیرى از روح طغیان است . نمازگزار همواره به یاد خدا مى باشد , خدایى که از تمام کارهاى کوچک وبزرگ ما آگاه است , خدایى که از آنچه در زوایاى روان ما وجود دارد و یا ازاندیشه ما مى گذرد , مطلع و با خبر است و کـمـترین اثر یاد خدا این است که به خودکامگى انسان و هوسهاى وى اعتدال مى بخشد , چنان که غـفلت از یاد خدا و بى خبرى از پاداشها و کیفرهاى او , موجب تیرگى عقل و خرد و کم فروغى آن مى شود . انـسـان غـافـل از خـدا در عـاقبت اعمال و کردار خود نمى اندیشد و براى ارضاى تمایلات و غرایز سـرکـش خـود حد و مرزى را نمى شناسد و این نماز است که او را در شبانه روزپنج بار به یاد خدا مى اندازد و تیرگى غفلت را از روح و روانش پاک مى سازد . به راستى , انسان که پایه حکومت غرایز در کانون وجود او مستحکم است , بهترین راه براى کنترل غرایز و خواستهاى مرز نشناس او همان یاد خدا , یاد کیفرهاى خطاکاران و حسابهاى دقیق و اشتباه ناپذیر آن مى باشد . از این نظر قرآن یکى ازاسرار نماز را یاد خدا معرفى مى کند : اقم الصلوه لذکرى نماز را براى یاد مـن بـپـا دار.
برخی از کارشناسان معتقدند نماز خواندن تنها غذای روح انسان نیست , بلکه جسم انسانها را نیز تقویت می کند و آنها را در مبارزه با مشکلات روزمره یاری می دهد . وقتی چشمها در حالت نماز ثابت می ماند جریان فکر هم خود به خود آرام شده و در نتیجه تمرکز فکر افزایش می یابد. ثابت ماندن چشم باعث بهبود ضعف و نواقصی مانند نزدیک بینی می شود و به لحاظ روانی این حالت باعث افزایش مقاومت عصبی فرد شده و بیی خوابی و افکار نا آرام را از انسان دور می کند.
ایستادن در حالت نماز باعث تقویت حالت تعادلی بدن شده و قسمت مرکزی مخچه که محل کنترل اعمال و حرکات ارادی است را تقویت می کند و این عمل باعث می شود فرد با صرف کمترین نیرو و انرژی به انجام صحیح حرکات بعدی بپردازد. نماز قسمت فوقانی بدن را پرورش داده و ستون مهره ها را تقویت کرده و آن را در حالت مستقیم نگاه می دارد. تقویت احشاء و ماهیچه های شکم , حفظ سلامت دستگاه گوارش و رفع یبوست مزمن سوء هاضمه و بی اشتهایی از دیگر خواص نماز خواندن و رکوع در نماز است.
کارشناسان می گویند در حالت رکوع ماهیچه های اطراف ستون مهره ها منبسط می شود کخ در متعادل و آرام کردن سمپاتیک موثر است. مدت زمان خواندن ذکر رکوع نیز باعث تقویت عضلات صورت و گردن ساق پا و رانها می شودو به این ترتیب به جریان خون در قسمتهای مختلف بدن سرعت می بخشد.
تنظیم متابولیسم بدن فراهم نمودن زمینه از بین رفتن اکثر بیماری ها از بدن , کمک به افزایش حالت استواری و استحکام مغز و بهبود ناراحتی های تناسلی و نارسایی های تخمدان از دیگر خواص رکوع در نماز است. سجده نیز ستون مهره های بدن را تقویت کرده و دردهای سیاتیک را آرام می کند. سجده علاوه بر از بین بردن یبوست و سوء هاضمه ,پرده دیافراگم را تقویت کرده و به دفع مواد زاید بدن به دلیل فشرده شدن منطقه شکمی کمک می کند.
سجده همچنین باعث افزایش جریان خون در سر شده که این امر با تغذیه این غدد باعث حفظ شادابی , زیبایی و طراوت پوست می شود. حالات سجده به واسطه باز شدن مهره ها از یکدیگر باعث کشیده شدن اعصابیکه قسمتهای مختلف بدن را به مغز وصل می کند,شده و این اعصاب را در یک حالت تعادلی قرار می دهد که این عم برای سلامت انسان بسیار حائز اهمیت است سجده باعث آسودگی و آرامش در فرد شده و عصبانیت را تسکین می دهد.
استحکام بخشیدن و تقویت عضلات پاها و ران ها , کمک به نفخ معده و روده , بهبود فتق , از خواص نشستن بعد نماز است. روشن است که نماز فلسفی خاص خود را دارد که معراج مومن و مایه ی قرب به حق است و آن را باید فقط برای خداوند تعالی خواند و نه به انگزه فواید و آثاری از این دست, ولی آگاهی از این دست نظرات علمی نیز می تواند برای برخی مفید باشد.
در این پست میخواهم در باره موضوع وبلاگم و اینکه چرا این اسمو انتخاب کردم .و در باره شبهه ی چرا نماز کلیدبهشت است براتون حرف بزنم.
با ی مقاله آغاز میکنم.
شبهه:
چرا کلید بهشت، نماز است؟
جواب:
هدف آفرينش انسان برای بندگی و معرفت خدای متعال است و در سايۀ پرستش خداوند است كه انسان به كمال و مقام قرب الاهی می رسد. نماز، بهترين صورت اظهار عبوديت و بندگی خالق متعال است. التزام به نمازهای پنج گانه، سبب فضيلت روان و قدرت روحى است كه انسان را از ارتكاب گناه و رفتار ناشايسته باز می دارد و نيروى تقوا را در روان انسانى قوی تر می کند. در این صورت است که می توان فهمید چرا نماز، كليد دروازۀ بهشت است.
ناگفته نماند که نماز، یکی از اعمال عبادی است که ثوابی همچون کلید بهشت برای آن در نظر گرفته شده است؛ زیرا در روایات، محبّت به ائمه اطهار (ع)، ذکر لا إله إلا الله، صبر و ... نیز کلید بهشت شمرده شده اند. همچنین از این روایات فهمیده می شود که نماز با ایمان به توحید و یگانگی خداوند و محبّت اهل بیت (ع) عجین شده و وابستگی ویژه ای دارد.
در برخی از منابع اسلامی آمده است که پيامبر (ص) فرمود: «کلید بهشت، نماز است».
با توجّه به آیۀ شریفۀ «و نماز را برپا دار، كه نماز (انسان را) از زشتی ها و گناه باز مى دارد».و برخی احادیث دیگر در بارۀ نماز، می توان فهمید که چرا نماز، كليد بهشت است. چنانچه پیامبر اکرم (ص) فرمود: «نماز ستون دين است. هر كس آن را انجام ندهد، دين خود را از بين برده است».
همچنین فرمود: «هيچ نمازى وقتش فرا نمى رسد، مگر آن كه فرشته اى در برابر مردم ندا مى دهد كه بپا خيزيد و آتش هايى را كه بر پشت خويش برافروخته ايد، با نماز خود خاموش كنيد».
توضیح آن که: هدف آفرينش انسان برای بندگی و معرفت خدای متعال است، و در سايۀ پرستش خداوند است كه انسان به كمال و مقام قرب الاهی می رسد. نماز، بهترين صورت اظهار عبوديت و بندگی خالق متعال است. به علاوه، اصل پرستش و نيايش در فطرت هر انسانی قرار دارد، و او با انجام واجباتی مانند نماز، اين حقيقت را در وجود خويشتن إحیا و زنده و پرورش داده و خود را در مسير نيكی ها و پرهيز از زشتی ها قرار می دهد. التزام به نمازهای پنج گانه، سبب فضيلت روان و قدرت روحى است كه انسان را از ارتكاب گناه و رفتار ناشايسته باز می دارد و نيروى تقوا را در روان انسانى قوی تر می کند. در این صورت است که می توان فهمید چرا نماز، كليد دروازۀ بهشت است.
ناگفته نماند که نماز، یکی از اعمال عبادی است که ثوابی همچون کلید بهشت برای آن در نظر گرفته شده است؛ زیرا در روایات محبّت به ائمه اطهار (ع)، ذکر لا إله إلا الله ، صبر و ... نیز کلید بهشت شمرده شده است؛ از این رو، کلید بهشت بودن، منحصر به نماز نیست، ولی چون نماز از واجباتی است که انسان بیشتر از عبادات دیگر با آن سر و کار دارد و به بیانی از عبادات غیر موسمی است، انجام آن به عنوان یکی از مهم ترین واجبات، با شرایط آن دارای ثوابی همانند بهشت است. همچنین از این روایات فهمیده می شود که نماز با ایمان به توحید و یگانگی خداوند و محبّت اهل بیت (ع) عجین شده و وابستگی ویژه ای دارد.
.حضرت امام خمینى (ره) :
در اسلام از نماز هیچ فریضه اى بالاتر نیست . نماز پشتوانه ملت است . سیّد الشهداء در همان ظهر عاشورا که جنگ بود، و همه در معرض خطر بودند، وقتى یکى از اصحاب گفت که ظهر شده است فرمود که : یادم آوردید نماز را و خدا تو را از نماز گزاران حساب کند. و ایستاد در همان جا نماز خواند. نگفت که ما مى خواهیم جنگ بکنیم ، خیر، جنگ را براى نماز کردند. امیرالمؤ منین وقتى که یکى مسئله اى ، یک چیزى از او پرسیدند در همان بحبوحه جنگ ایستاد و جواب داد. حالا... من شمشیر براى این مى زنم . جنگ در اسلام یک چیزى نیست که خودش یک مطلبى باشد، یک چیزى باشد یک طرحى باشد. جنگ براى این است که آن زباله هایى که هستند آنهایى که مانع از پیاده شدن اسلام هستند، آنهایى که مانع از ترقى مسلمین هستند، آنها را از بین راه بردارند. مقصد این است که اسلام را پیاده کنند و با اسلام انسان درست کنند. نماز یک کارخانه انسان سازى است ، فحشا و منکر را نماز، نماز خوب فحشاء و منکر را از یک امتى بیرون مى کند.
2- مقام معظم رهبرى حضرت آیت ا... خامنه اى :
نماز و نیایش ، ارتباط صمیمانه اى است میان انسان و خدا، آفریده و آفریدگار. نماز، تسلابخش و آرامشگر دلهاى مضطرب و خسته و بستوه آمده و مایه صفاى باطن و روشنى روان است . پیمان و انگیزه تحرک و بسیج و آمادگى است ، در حالى صمیمانه و دور از رنگ و فریب ، براى نفى هر بدى و زشتى است و تدارک هر نیکوئى و زیبائى .
خاطرات نماز بزرگ مردان ارتش
شهید سرتیپ محمد جعفر نصر اصفهانی فرماندهی گردان 799 تکاور را به عهده داشت و من هم معاون او بودم.
سال 1377 در منطقه ی «باغ طالبان» در غرب کشور محافظت از جاده های نفت به عهده گردان ما بود.
شهید نصر به عنوان فرمانده گردان از من خواست تا از پایگاه ها بازدید کنیم.
هنگام مراجعت به قرارگاه ناگهان به ساعت نگاه کرد و به راننده گفت: نگه دار. گفتم: چی شده؟ گفت: وقت نماز است.
نمازدر وسط بیابان گرم، با همدیگر شروع به اقامه نماز کردیم و پس از اندکی دوباره به راه افتادیم.
شهید نصر در هر شرایط، نماز خود را اول وقت اقامه می کرد.
وی همیشه نیم ساعت به اذان مانده، سجاده اش را پهن می کرد و نیم ساعت پس از اقامه نماز هم به تعقیبات نماز می پرداخت.
این شهید چندین مرتبه در جنگ مجروح شده بود، اما من که همکار و هم سنگر او بودم، از این موضوع اطلاع نداشتم و بعد از شهادتش به این موضوع پی بردم.
(سروان علی شریف نیا)
تودۀ عظيمي از مسلمانان براي اداي آن گرد ميآيند. اين نماز بيانگر ماهيت اجتماعي و سياسي نظام اسلامي و مظهر پشتيباني امت اسلامي از حكومت عدل و قسط و تأييد اعمال مسؤولان حكومت اسلامي است. در خطبههاي نماز جمعه، مردم به اطاعت و اجراي فرامين الهي، پيشهكردن تقوي و پرهيزگاري در زندگي روزمرۀ خود و تلاش در راه همبستگي و وحدت بين مسلمانان توصيه ميشوند. از امور سياسي، اجتماعي، اقتصادي و نظامي جامعۀ خود آگاه ميگردند. دربارۀ مصالح مسلمانان و كشورهاي اسلامي، وقايع و پديدههاي بينالمللي و كيفيت رفتار و روابط با ساير ملتها و دولتها بحث ميشود، لذا در استقلال و موجوديت اسلامي جامعه، رشد آگاهيهاي مردم و ايجاد همبستگي بين آنان تأثير بسزايي دارد. بقیه در ادامه مطلب.
در جوامع بشري كمتر جامعه اي را مي توان يافت كه با دين سر و كار نداشته باشد. همه اديان بخصوص اديان آسماني مظاهري دارند كه بدان وسيله پيروان خود را به معبود نزديك مي كنند نماز نيز از مظاهر و اركان دين اسلام است هر نمازگزاري به تناسب سطح نماز خويش از تعاليم و آثار و بركات آن برخوردار مي گردد. اين مقاله با هدف آسيب شناسي بي توجهي به حقيقت نماز و ارائه ي راهكارها در جهت رفع آسيبها در اقامه نماز با استفاده از روش اسنادي تهيه شده است ابتدا به بررسي جايگاه نماز در و زندگي فردي و اجتماعي و تكامل انسان پرداخته شده است آنگاه آسيبهاي بيتوجهي به نماز مانند عدم آشنايي با فلسفة نماز، احساس عقب ماندگي، تنبلي و تن پروري، سهل انگاري، غرق شدن در زندگي مادي، تربيت غلط خانوادگي، دوستان و محيط اجتماعي فاسد، برخوردهاي نامناسب برخي افراد مذهبي مطرح شده و سپس راهكارهايي مانند آشنايي با فلسفه نماز، دوري از پرخوري و پرخوابي و شهوتراني، اميدواري به رحمت خداوند، اختصاص بهترين اوقات براي اقامه نماز، هماهنگي گفتار و عمل مربيان و والدين،قطع رابطه با دوستان ناباب، فعال شدن رسانه ها در جهت دادن اطلاعات و معرفي الگوهاي مناسب، كوشش مسئولان در جهت اصلاح جامعه، بيان شده است. در نهايت نتيجه گيري بعمل آمده است. كليد واژگان: آثار نماز- آسيب شناسي- خداوند- دين اسلام- نماز مقدمه: انسان در ميان مخلوقات برترين موجودي است كه بالاترين استعداد تكامل را دارد از نقطه صفر آغاز به حركت كرده و به سوي بي نهايت همچنان پيش مي رود و چرخ تكامل او اگر در مسير حق باشد، متوقف نخواهد شد. از طرفي عبادت مكتب عالي تربيت و است، انديشه انسان را بيدار مي كند و فكر او را متوجه بي نهايت مي كند، گرد و غبار گناه و غفلت را از دل و جان مي شويد، صفات عالي انساني را در وجود او پرورش مي دهد، روح ايمان را تقويت و آگاهي و مسئوليت به انسان مي بخشد. (مكارم شيرازي، ج 11، 1362:145) حلقه اتصال انسان به مبدأ آفرينش مي باشد و باعث تخلق انسان به صفات ملكوتي مي شود. بارزترين شكل عبادت، نماز است كه مهمترين عامل ذكر و بهترين رافع غفلت است. نماز روح تشكر و سپاس را در نمازگزار تقويت مي كند. نماز پيوستن به خدا و بريدن از غير اوست. تسليم و رضا به قضاي خداوند متعال است. نماز اطاعت از خدا و پرهيز از عصيان است نماز موجب تقوي و تقوي نيروي تشخيص حق از باطل را به نمازگزار مي دهد. نمازگزار خدا را ناظر بر اعمال خود مي داند و عالم را محضر خدا مي داند و در محضر خداوند معصيت نمي كند. بقیه در ادامه مطلب.چكيده
افراد زیادی بودند که در صحنه های نبرد هم نماز زا فراموش نمی کردند ولی حالا انسان هایی یافت می شوند که در شرایط امنیت وسلامتی کامل نیز نماز را آشکارا ترک می گویند. در این مورد به داستان زیر توجه کنید .
حضرت فاطمه (س) از پدرش رسول خدا(ص) نقل می کند که هرکس نماز را سبک شمارد در دنیا ، قبر، برزخ ودر قیامت گرفتار پانزده بلا می شود . شش نوع آن در دنیا، سه نوع آن موقع مرگ و جان دادن ، سه نوع در قبر و سه نوع دیگر در قیامت آن هنگامى كه از قبر بر انگیخته شود خواهد بود.
امّا آن شش نوع عقابى كه در دنیا خواهد دید:
برداشتن بركت و توفیق از عمرش ، كه نتواند از آن بهره كافى و سودمندى برگیرد.
برداشتن بركت از درآمدهایش
پاك شدن سیماى نیكوكاران از چهرهاش .
سرگردان و دلسرد شدن در كارها و عباداتش .
دعاها و خواسته هایش مستجاب نخواهد شد.
آن كه در دعاى مؤمنین سهیم نخواهد بود و دعاى خیر ایشان شاملش نمى شود.
و امّا آن عقابهایى را كه هنگام مرگ خواهد دید:
ذلیلانه خواهد
گرسنه و تشنه جان مى
هیچ چیزى تشنگى و گرسنگى او را بر طرف نسازد.
و امّا آن عذاب هایى كه در قبر دچارش مىشود:
خداوند متعال ملكى را مامور مى نماید تا مرتّب او را مورد شكنجه قرار دهد.
قبرش تنگ و تاریك و وحشتناك
و امّا آنچه در قیامت مبتلایش مى گردد:
خداوند ملكى را مامور مى نماید تا او را بر صورت ، روى زمین بكشاند و اهل محشر او را تماشا
محاسبه و بررسى اعمالش سخت و دقیق خواهد بود.
پهلوهای خود را از بسترها جدا می کنند و پروردگار خود را با ترس و طمع می خوانند... سوره سجده آیه16
................(قابل توجه کسانی که می گویند عبادت از روی ترس جهنم و طمع بهشت، کم ارزش است!)....
چند نکته درباره نماز شب:
1.نماز شب نه تنها برای آخرت و قبر و قیامت انسان چاره سازه بلکه برای رفع گرفتاری های دنیوی هم نتیجه میده! در بعضی روایات اومده که نماز شب حتی برای بعضی مسائل مالی انسان هم مفیده و خلاصه آثار دنیوی و اخروی فراوونی داره.
2.نماز شب مثل همه نمازها، باید با طهارت شرعی باشه یعنی مثلا وضو داشته باشه و بدن و لباسش پاک باشه.
3.نماز شب رو میشه نشسته یا خوابیده یا در حال راه رفتن خواند اگه در حالت اول یا دوم بود لازمه قبله رو رعایت کنه اما در حالت سوم الزامی نیست.
4.اگه بخواد حداقل نماز شب رو بخونه به این شکله: 4تا نماز دو رکعتی می خونه بدون سوره (فقط حمد) و بدون قنوت و سایر مستحبات، به نام نافله شب بعد یک دو رکعتی می خونه به نام شفع و یک رکعت هم به نام وتر... همین! یعنی شاید مجموعا 10دقیقه هم نشه... اما همین ده دقیقه، گرفتاری ها در روز حسرت آدم رفع می کنه که..... حتی اگه حال نداشت می تونه یه شفع و وتر بخونه (3دقیقه) و حتی اگه نشد یه وتر(یک دقیقه) بخونه.
5.اگه حال داشت و خواست بیشتر ثواب ببره بعد حمد، سوره هم بخونه و همچنین در رکعت دوم هر کدوم از اون نمازهای چهارگانه قنوت بخونه و همچنین در نماز وتر (نه شفع) و چون نماز مستحبیه می تونه به جای یک سوره کامل، چند آیه از هرجای قرآن بخونه و هرچقدر بیشتر بهتر... بعضی بزرگان سوره های طولانی در نماز شب می خوندند.
6.قنوت نماز وتر رو خوبه طولانی بخونه و مخصوصا امور استغفار و طلب بخشش از خدا رو در وتر بخونه دعاهای مختلفی رو میشه در قنوت وتر خوند اما بهتره مضمونش امور استغفار و طلب بخشش باشه و طلب بهشت و ترس از جهنم...
7.بهتره در وتر، سوره توحید و فلق و ناس خونده بشه و همچنین در قنوتش برای مؤمنین و مؤمنات و پدر و مادر طلب بخشش بشه مثلا: ربِّ اغفِر لی و لِوالِدَیَّ و للمؤمنین و المؤمنات و المسلمین و المسلمات الاحیاءِ منهم و الاموات و ربِّ ارحَمهُما کما رَبَّیانی صغیرا
8. این اذکار برای قنوت وتر مناسبه: العَفو، لا الهَ اِلّا اَنتَ سُبحانَکَ اِنّی کُنتُ مِنَ الظالمین، هذا مقامُ العائِذِ بِکَ مِنَ النّار، اَستَغفِرُ اللهَ و اَسأَلُهُ التَوبَة، رَبِّ اغفِر وَارحَم وَ اَنتَ خَیرُالرّاحِمین، و دعاهایی که حاوی استغفار هستند... دعای نماز شب حضرت سجاد(ع) رو هم از صحیفه مبارکه سجادیه بخونند (دعای32صحیفه) و همچنین دعای9و16و28و31و38و40و50و51 ...آه! که چقدر این ادعیه صحیفه سجادیه نازنین هستند و اسلامِ حقیقیِ مدفون شدهء زیر افکار شیاطین عارف مسلک رو زنده می کنند در روح فطری انسان!
چرا امام سجاد(ع) در دعای32صحیفه از مار و عقرب جهنم و آتش های بی تخفیفش می گویند و از ناری که استخوان ها را خاکستر می کند و بر زاری کنندگان رحم نمی آورد به خدا پناه می برند؟ بذار مولوی خوش باشه و بگه: ما را نه غم دوزخ و نه شوق بهشت است! به قول یکی از رفقای هم لینک، مولوی کیه که جلوی حرف اولاد معصوم پیغمبر(ص) حرفی داشته باشه؟
9.وقت نماز شب در حال عادی از نیمه شب شرعی شروع میشه (قابل توجه دوستان اینترنتی که گاهی تا یک و دو هم بیدارند) و اگه کسی نتونه بعد نیمه شب بیدار بشه می تونه قبل نیمه شب بخونه (قابل توجه دوستانی که زودخواب هستند) نیمه شب شرعی هم دوجور در فقه تعریف شده که برای نماز شب، این قول محتاطانه تر و به جهت فقهی قوی تر است:
همون ساعت اذان ظهر در شب.. یعنی مثلا اگه اذان ظهر ساعت12:07بود این نیمه شب میشه12:07بامداد و اگه اذان ظهر ساعت11:55بود میشه11:55شب... البته مقلدین در این مورد به مرجع شون رجوع کنند چون اختلافیه (این که گفتم قول نیمی از فقهاست)
نکات دیگه ای هم هست که فعلا باشه تا موقع مناسبش ... و کلام آخر توصیه نبی آخر(ص) به وصی اول(ع) خود: ای علی! بر تو باد نماز شب بر تو باد نماز شب بر تو باد نماز شب...
اهل بيت و اسباب نزول (2)ـ سبب نزول آيه ولايت
فصلنامه پژوهشهاي قرآني تابستان 1374 ، سال اول ـ شماره مسلسل 2
علوم قرآني ـ اسباب نزول
حسن حکيم باشي
«انّما وليکم الله و رسوله و الذين آمنوا الذين يقيمون الصلاة و يؤتون الزکاة و هم راکعون»
مائده/ 55
همانا ولي شما خدا و پيامبرش و کساني اند که نماز به پا مي دارند و در حال رکوع، زکات مي پردازند.
اين آيه در اصطلاح آيه ولايت ناميده مي شود و بسياري از اهل تفسير و روايت و تاريخ، از آن به همين عنوان ياد کرده اند، البتّه در برخي موارد، آيه «زکات به خاتم» نيز ناميده شده است.
اين تعبير از سخن امام علي (ع) در يکي از احتجاجهاي آن حضرت استفاده شده است .
آيه ولايت يکي از نُه آيه اي است که در آنها از علي (ع) به عنوان «مؤمن» ياد شده و خداوند مراتب ايمان راستين او را مورد امضا و تأييد خود قرار داده است.
در اين باره حسّان بن ثابت انصاري شاعر معروف صدر اسلام چنين سروده است:
- من کان في القرآن سمّي مؤمنافي تسع آيات تلين غزارا
- في تسع آيات تلين غزارافي تسع آيات تلين غزارا
کيست که در نه آيه از قرآن که همواره تلاوت مي شود، مؤمن ناميده شده باشد؟
علامه اميني پس از نقل اين اشعار مي نويسد:
«ما در اين باره بر ده آيه دست يافته ايم و علت تعبير حسّان بن نُه آيه مشخص نيست».
و سپس آيات ده گانه را با توضيحات و مدارک لازم آن مي آورد . بعضي نيز چون معاويه بن صعصعة شمار اين آيات را سي آيه دانسته، چنين مي سرايد:
- و من نزلت فيه ثلاثون آيةتسميّه فيها مؤمنا مخلصا فردا
- تسميّه فيها مؤمنا مخلصا فرداتسميّه فيها مؤمنا مخلصا فردا
و کسي که درباره او سي آيه نازل گرديده که در اين آيات او را فردي مؤمن و مخلص مي نامد.
من آن لالة وحی ام که گردیده خزانی
قدم گشته کمانی در ایام جوانی
مدینه ز تو سیرم، دعا کن که بمیرم
بهارم شده پاییز نمانده بر و برگم
به زودی همه یاران بنالند به مرگم
مدینه ز تو سیرم، دعا کن که بمیرم
علی بی کس و تنها غریبانه نشسته
دگر کار نیاید از این دست شکسته
مدینه ز تو سیرم، دعا کن که بمیرم
من آن یاس کبودم که چیدند ز باغم
به لب آمده جانم به دل مانده دو داغم
مدینه ز تو سیرم، دعا کن که بمیرم
نه دیوار مرا کشت، نه مسمار مرا کشت
بدانید بدانید غم یار مرا کشت
مدینه ز تو سیرم، دعا کن که بمیرم
نفس ها شده در دل، همه شعلة آهم
تنم نقش زمین شد، علی کرد نگاهم
مدینه ز تو سیرم، دعا کن که بمیرم
من و بازوی مجروح، من و صورت نیلی
کجا بر ورق گل بود طاقت سیلی
مدینه ز تو سیرم دعا کن که بمیرم
تاراج دل اشاره به یک تار موی توست
چشمی هزار سال خریدار روی توست
آن لحظه های ناب حضورت مجسمست
وقتی که تشنه این دل و دنبال جوی توست
هزار سال گرفتار بغض تکراری
ولی هنوز نخوابیده ای و بیداری
هزار سال سراسر عبور بی سایه
نه از تو مانده نشانی نه از تو اخباری
هنوز هم تو غمینی زدست بی دینی
واین غمیست برایت همیشه ادواری
کجای راه ظهوراست و دیدنت ای یار
بدان که منتظرت مانده جمع بسیاری
مریضم و تب دیدار دارم ای اقا
جواب کرده مرا هر طبیب و بهداری
هنوز روزه دیدار تو و لب خشکست
بیا و این دم اخر بده تو افطاری
ویا ببر تو مرا زین قفس واین دنیا
ازاین سراچه ی دنیا و چار دیواری
اگر هنوز فرصت ماندن برای من باقیست
بیا به این دل نازک بده تو دلداری
خلاصه حرف من اینست گوش کن آقا
هزار سال نیایی تو باز سالاری
چرا باید نماز بخوانیم؟
چرا بايد خدا را عبادت كنيم؟ و چرا اين عبادت حتما بايد بصورت نماز باشد؟ مگر نماز چه ويژگيهايي دارد؟
نماز و اسرار تربيتي آن
• نماز موجب ياد خداست:
ياد خدا بهترين وسيله براي خويشتن داري و كنترل غرايز سركش و جلوگيري از روح طغيان است. «نمازگزار» همواره به ياد خدا ميباشد، خدايي كه از تمام كارهاي كوچك و بزرگ ما آگاه است، خدايي كه از آنچه در زواياي روان ما وجود دارد و يا از انديشه ما ميگذارد، مطلع و باخبر است و كمترين اثر ياد خدا اين است كه به خودكامگي انسان و هوسهاي وي اعتدال ميبخشد، چنان كه غفلت از ياد خدا و بي خبري از پاداشها و كيفرهاي او، موجب تيرگي عقل و خرد و كم فروغي آن ميشود.
انسان غافل از خدا در عاقبت اعمال و كردار خود نميانديشد و براي ارضاي تمايلات و غرايز سركش خود حد و مرزي را نميشناسد و اين نماز است كه او را در شبانه روز پنج بار به ياد خدا مياندازد و تيرگي غفلت را از روح و روانش پاك ميسازد.
به راستي، انسان كه پايه حكومت غرايز در كانون وجود او مستحكم است، بهترين راه براي كنترل غرايز و خواستهاي مرزنشناس او همان ياد خدا، ياد كيفرهاي خطاكاران و حسابهاي دقيق و اشتباهناپذير آن ميباشد. از اين نظر قرآن يكي از اسرار نماز را ياد خدا معرفي ميكند: «اقم الصلوة لذكري؛ نماز را براي ياد من بپادار!» (1)
• دوري از گناه:
نمازگزار ناچار است كه براي صحت و قبولي نماز خود از بسياري از گناهان اجتناب ورزد؛ مثلا، يكي از شرايط نماز مشروع بودن و مباح بودن تمام وسايلي است كه درآن به كار ميرود، مانند آب وضو و غسل، جامهاي كه با آن نماز ميگزارد و مكان نمازگزار، اين موضوع سبب ميشود كه گرد حرام نرود و در كار و كسب خود از هر نوع حرام اجتناب نمايد؛ زيرا بسيار مشكل است كه يك فرد تنها در امور مربوط به نماز به حلال بودن آنها مقيد شود و در موارد ديگر بي پروا باشد.
گويا آيه زير به همين نكته اشاره ميكند و ميفرمايد: «ان الصلوة تنهي عن الفحشأ و المنكر؛ كه نماز (انسان را) از زشتيها و گناه باز ميدارد.» (2)
بالاخص اگر نمازگزار متوجه باشد كه شرط قبولي نماز در پيشگاه خداوند اين است كه نمازگزار زكات و حقوق مستمندان را بپردازد؛ غيبت نكند؛ از تكبر و حسد بپرهيزد؛ از مشروبات الكلي اجتناب نمايد و با حضور قلب و توجه و نيت پاك به درگاه خدا رو آورد و به اين ترتيب نمازگزار حقيقي ناگزير است تمام اين امور را رعايت كند. روي همين جهات، پيامبر گرامي ما(صلياللهعليهوآله) ميفرمايد: نماز چون نهر آب صافي است كه انسان خود را در آن شست و شو دهد، هرگز بدن او آلوده و كثيف نميشود. همچنين كسي كه در شبانه روز پنج مرتبه نماز بخواندو قلب خود را در اين چشمه صاف معنوي شست و شو دهد، هرگز آلودگي گناه بر دل و جان او نمينشيند.
آثار فردي و تربيتي نماز به آنچه كه گفته شد منحصر نيست؛ ولي اين نمونه ميتواند نشانه كوچكي از اسرار بزرگ اين عبادت بزرگ اسلامي باشد.
• نظافت و بهداشت:
از آنجا كه نمازگزار در برخي از مواقع همه بدن را بايد به عنوان «غسل» بشويد و معمولا در شبانه روز چند بار وضو بگيرد و پيش از غسل و وضو تمام بدن خود را از هر نوع كثافت و آلودگي پاك سازد؛ ناچار يك فرد تميز و نظيف خواهد بود. از اين نظر نماز به بهداشت و موضوع نظافت كه يك امر حياتي است كمك ميكند.
• انضباط و وقتشناسي:
نمازهاي اسلامي هر كدام براي خود وقت مخصوص و معيني دارد و فرد نمازگزار بايد نمازهاي خود را در آن اوقات بخواند، لذا اين عبادت اسلامي به انضباط و وقتشناسي كمك مؤثري ميكند.
بالاخص كه نمازگزار بايد براي اداي فريضه صبح پيش از طلوع آفتاب از خواب برخيزد، طبعا يك چنين فردي گذشته از اين كه از هواي پاك و نسيم صبحگاهان استفاده مينمايد، به موقع فعاليتهاي مثبت زندگي را آغاز ميكند.
آثار فردي و تربيتي نماز به آنچه كه گفته شد منحصر نيست؛ ولي اين نمونه ميتواند نشانه اسرار بزرگ اين عبادت بزرگ اسلامي باشد.
1.حضرت فاطمه زهرا(س) در حال نماز از شدت ترس از خداوند نفسش به شماره می افتاد. (میزان الحکمه، ج5، ص 382)
2. هنگامی که امام حسن مجتبی(ع) به نماز می ایستاد تن مبارک حضرتش در مقابل پروردگار می لرزید و هرگاه که یاد بهشت و جهنم می نمود چون مار گزیده مضطرب و پریشان می شد و به خود می پیچید. (لهوف، ص12)
3.در عصر تاسوعا امام حسین(ع) به برادرش عباس بن علی(ع) فرمود: «اگر بتوانی لشکر دشمن را برگردانی و امروز جنگ نشود چنین کن تا مگر امشب برای پروردگار نماز بخوانم زیرا او می داند که من نماز و تلاوت قرآن را دوست می دارم.» در ظهر عاشورا هنگامیکه ابوثمامه صائدی وقت نماز را به یاد امام (ع) آورد امام در حق او بهترین دعا را کرد و فرمود: «نماز را بیادم آوردی خدا تو را از نمازگزاران و اهل ذکر قرار دهد.» (مقتل الحسین، مقرم ص294)
بقیه در ادامه مطلب.
در حدیثی هشداری بس جدی پیرامون حضور قلب در نماز وجود دارد ، آنجا که میفرماید: اگر کسی هیچ در نماز حضور قلب نداشته باشد، چنین نمازی (که به آسمان رفته) بر سر نماز گزارش سقوط میکند.( وسایل الشیعه شیخ حر عاملی، ص 17)
********************************************************************************

یکی از دغدغه های همیشگی متدینین پیدا کردن حالت حضور و توجه در نماز است که البته کار بسیار مشکلی است اما هم مهم است و هم لازم. و در لزوم آن احادیث تکان دهنده ای وجود دارد مبنی بر این که نماز گاهی نصف گاهی کمتر و گاهی بیشتر از آن قبول شده و به بالا میرود و این بستگی دارد به حضور قلب در نماز.
در حدیثی هشداری بس جدی پیرامون حضور قلب در نماز وجود دارد ، آنجا که میفرماید: اگر کسی هیچ در نماز حضور قلب نداشته باشد، چنین نمازی (که به آسمان رفته) بر سر نماز گزارش سقوط میکند.( وسایل الشیعه شیخ حر عاملی، ص 17)
در بعضی روایات داریم که اگر کسی نماز را با توجه و رعایت حدود آن بخواند نماز انسان را دعا میکند و خطاب به انسان میگوید: «خدا تو را حفظ کند که مرا حفظ کردی» و اگر نماز با توجه نباشد نماز انسان را نفرین میکند و میگوید: «خدا ضایعت کند که مرا ضایع کردی!»( وسائل الشیعه شیخ حر عاملی، ص 78و 80 و 90)
بقیه در ادامه مطلب.
جایگاه نزول برکات و خیرات آسمانى است. تجلى بهشت خدا در زمین و محل همنشینی فرشتگان با اهل آن است. در تاریخ اسلام مساجد همواره مجری و عهده دار نقش های مهم عبادی ، سیاسی و فرهنگی جامعه اسلامی بوده است. مطالعه در زمینه هر یک این نقش ها، سیمای «مسجد نمونه» را به ما نشان می دهد.
-ویژگی آموزشی مسجد نمونه
پیامبر اسلام (ص) در مسجد ، آیات قرآن، احکام و معارف دینی را متناسب را رشد و توان فکری مخاطبان آموزش می داد.
بقیه در ادامه مطلب.
«و کذالک جعلنا لکل نبی عدواً من المجرمین» و خداوند تبارک و تعالی در مورد دشمنان امت اسلامی این گونه می فرماید:«و لایزالون یقاتلونکم حتی یردکم عن دینکم ان استطاعوا»
خداوند در تحلیل روش شناسی و رفتار شناسی دشمنان اسلام و توحید، به این نکته توجه می دهد که دشمنان اسلام، به سبب هم دلی و همانندی در فکر و اندیشه،یکسان و همانند عمل می کنند.[3]
تهدید و جنگ همواره در طول تاریخ وجود داشته است...
بقیه در ادامه مطلب..
نقش نماز در مقابله با جنگ نرم
با نگاهی به جریان شناسی جنگ نرم می توان گفت که این شیوه ی جنگی، ازدیرباز مورد استفاده قرار گرفته و همواره از سوی انسان ها در
جنگ ها به عنوان یک ساز و کار موثر مورد توجه بوده است. اصولاً بهره گیری از هر ابزاری درجنگ نرم بر این پایه و محور قرار می گیرد که بر
اندیشه و احساسات مخاطب تاثیر گذاشته و او را مرعوب خود می سازد و بی آنکه واکنشی از خود نشان دهد،تسلیم دشمن شده و یا در
مسیر خواسته های او گام بردارد. دشمن در جنگ نرم تلاش می کند تا با استفاده از ابزار های فرهنگی و ارتباطی پیشرفته و با شایعه ودروغ
پراکنی و ایجاد بد بینی اختلاف ایجاد کند. « مقام معظم رهبری»
نماز های مستحبی
نماز های نافله روز و شب
۱- نافله ظهر :
وقت آن قبل از نماز ظهر و چهار نماز دو رکعتی است .
۲- نافله عصر :
وقت آن قبل از نماز عصر و چهار نماز دو رکعتی است .
۳- نافله مغرب :
وقت آن بعد از نماز مغرب و دو نماز دو رکعتی است ...
بقیه در ادامه مطلب.