هزار سال گرفتار بغض تکراری
ولی هنوز نخوابیده ای و بیداری
هزار سال سراسر عبور بی سایه
نه از تو مانده نشانی نه از تو اخباری
هنوز هم تو غمینی زدست بی دینی
واین غمیست برایت همیشه ادواری
کجای راه ظهوراست و دیدنت ای یار
بدان که منتظرت مانده جمع بسیاری
مریضم و تب دیدار دارم ای اقا
جواب کرده مرا هر طبیب و بهداری
هنوز روزه دیدار تو و لب خشکست
بیا و این دم اخر بده تو افطاری
ویا ببر تو مرا زین قفس واین دنیا
ازاین سراچه ی دنیا و چار دیواری
اگر هنوز فرصت ماندن برای من باقیست
بیا به این دل نازک بده تو دلداری
خلاصه حرف من اینست گوش کن آقا
هزار سال نیایی تو باز سالاری
چرا باید نماز بخوانیم؟
چرا بايد خدا را عبادت كنيم؟ و چرا اين عبادت حتما بايد بصورت نماز باشد؟ مگر نماز چه ويژگيهايي دارد؟
نماز و اسرار تربيتي آن
• نماز موجب ياد خداست:
ياد خدا بهترين وسيله براي خويشتن داري و كنترل غرايز سركش و جلوگيري از روح طغيان است. «نمازگزار» همواره به ياد خدا ميباشد، خدايي كه از تمام كارهاي كوچك و بزرگ ما آگاه است، خدايي كه از آنچه در زواياي روان ما وجود دارد و يا از انديشه ما ميگذارد، مطلع و باخبر است و كمترين اثر ياد خدا اين است كه به خودكامگي انسان و هوسهاي وي اعتدال ميبخشد، چنان كه غفلت از ياد خدا و بي خبري از پاداشها و كيفرهاي او، موجب تيرگي عقل و خرد و كم فروغي آن ميشود.
انسان غافل از خدا در عاقبت اعمال و كردار خود نميانديشد و براي ارضاي تمايلات و غرايز سركش خود حد و مرزي را نميشناسد و اين نماز است كه او را در شبانه روز پنج بار به ياد خدا مياندازد و تيرگي غفلت را از روح و روانش پاك ميسازد.
به راستي، انسان كه پايه حكومت غرايز در كانون وجود او مستحكم است، بهترين راه براي كنترل غرايز و خواستهاي مرزنشناس او همان ياد خدا، ياد كيفرهاي خطاكاران و حسابهاي دقيق و اشتباهناپذير آن ميباشد. از اين نظر قرآن يكي از اسرار نماز را ياد خدا معرفي ميكند: «اقم الصلوة لذكري؛ نماز را براي ياد من بپادار!» (1)
• دوري از گناه:
نمازگزار ناچار است كه براي صحت و قبولي نماز خود از بسياري از گناهان اجتناب ورزد؛ مثلا، يكي از شرايط نماز مشروع بودن و مباح بودن تمام وسايلي است كه درآن به كار ميرود، مانند آب وضو و غسل، جامهاي كه با آن نماز ميگزارد و مكان نمازگزار، اين موضوع سبب ميشود كه گرد حرام نرود و در كار و كسب خود از هر نوع حرام اجتناب نمايد؛ زيرا بسيار مشكل است كه يك فرد تنها در امور مربوط به نماز به حلال بودن آنها مقيد شود و در موارد ديگر بي پروا باشد.
گويا آيه زير به همين نكته اشاره ميكند و ميفرمايد: «ان الصلوة تنهي عن الفحشأ و المنكر؛ كه نماز (انسان را) از زشتيها و گناه باز ميدارد.» (2)
بالاخص اگر نمازگزار متوجه باشد كه شرط قبولي نماز در پيشگاه خداوند اين است كه نمازگزار زكات و حقوق مستمندان را بپردازد؛ غيبت نكند؛ از تكبر و حسد بپرهيزد؛ از مشروبات الكلي اجتناب نمايد و با حضور قلب و توجه و نيت پاك به درگاه خدا رو آورد و به اين ترتيب نمازگزار حقيقي ناگزير است تمام اين امور را رعايت كند. روي همين جهات، پيامبر گرامي ما(صلياللهعليهوآله) ميفرمايد: نماز چون نهر آب صافي است كه انسان خود را در آن شست و شو دهد، هرگز بدن او آلوده و كثيف نميشود. همچنين كسي كه در شبانه روز پنج مرتبه نماز بخواندو قلب خود را در اين چشمه صاف معنوي شست و شو دهد، هرگز آلودگي گناه بر دل و جان او نمينشيند.
آثار فردي و تربيتي نماز به آنچه كه گفته شد منحصر نيست؛ ولي اين نمونه ميتواند نشانه كوچكي از اسرار بزرگ اين عبادت بزرگ اسلامي باشد.
• نظافت و بهداشت:
از آنجا كه نمازگزار در برخي از مواقع همه بدن را بايد به عنوان «غسل» بشويد و معمولا در شبانه روز چند بار وضو بگيرد و پيش از غسل و وضو تمام بدن خود را از هر نوع كثافت و آلودگي پاك سازد؛ ناچار يك فرد تميز و نظيف خواهد بود. از اين نظر نماز به بهداشت و موضوع نظافت كه يك امر حياتي است كمك ميكند.
• انضباط و وقتشناسي:
نمازهاي اسلامي هر كدام براي خود وقت مخصوص و معيني دارد و فرد نمازگزار بايد نمازهاي خود را در آن اوقات بخواند، لذا اين عبادت اسلامي به انضباط و وقتشناسي كمك مؤثري ميكند.
بالاخص كه نمازگزار بايد براي اداي فريضه صبح پيش از طلوع آفتاب از خواب برخيزد، طبعا يك چنين فردي گذشته از اين كه از هواي پاك و نسيم صبحگاهان استفاده مينمايد، به موقع فعاليتهاي مثبت زندگي را آغاز ميكند.
آثار فردي و تربيتي نماز به آنچه كه گفته شد منحصر نيست؛ ولي اين نمونه ميتواند نشانه اسرار بزرگ اين عبادت بزرگ اسلامي باشد.
1.حضرت فاطمه زهرا(س) در حال نماز از شدت ترس از خداوند نفسش به شماره می افتاد. (میزان الحکمه، ج5، ص 382)
2. هنگامی که امام حسن مجتبی(ع) به نماز می ایستاد تن مبارک حضرتش در مقابل پروردگار می لرزید و هرگاه که یاد بهشت و جهنم می نمود چون مار گزیده مضطرب و پریشان می شد و به خود می پیچید. (لهوف، ص12)
3.در عصر تاسوعا امام حسین(ع) به برادرش عباس بن علی(ع) فرمود: «اگر بتوانی لشکر دشمن را برگردانی و امروز جنگ نشود چنین کن تا مگر امشب برای پروردگار نماز بخوانم زیرا او می داند که من نماز و تلاوت قرآن را دوست می دارم.» در ظهر عاشورا هنگامیکه ابوثمامه صائدی وقت نماز را به یاد امام (ع) آورد امام در حق او بهترین دعا را کرد و فرمود: «نماز را بیادم آوردی خدا تو را از نمازگزاران و اهل ذکر قرار دهد.» (مقتل الحسین، مقرم ص294)
بقیه در ادامه مطلب.
در حدیثی هشداری بس جدی پیرامون حضور قلب در نماز وجود دارد ، آنجا که میفرماید: اگر کسی هیچ در نماز حضور قلب نداشته باشد، چنین نمازی (که به آسمان رفته) بر سر نماز گزارش سقوط میکند.( وسایل الشیعه شیخ حر عاملی، ص 17)
********************************************************************************

یکی از دغدغه های همیشگی متدینین پیدا کردن حالت حضور و توجه در نماز است که البته کار بسیار مشکلی است اما هم مهم است و هم لازم. و در لزوم آن احادیث تکان دهنده ای وجود دارد مبنی بر این که نماز گاهی نصف گاهی کمتر و گاهی بیشتر از آن قبول شده و به بالا میرود و این بستگی دارد به حضور قلب در نماز.
در حدیثی هشداری بس جدی پیرامون حضور قلب در نماز وجود دارد ، آنجا که میفرماید: اگر کسی هیچ در نماز حضور قلب نداشته باشد، چنین نمازی (که به آسمان رفته) بر سر نماز گزارش سقوط میکند.( وسایل الشیعه شیخ حر عاملی، ص 17)
در بعضی روایات داریم که اگر کسی نماز را با توجه و رعایت حدود آن بخواند نماز انسان را دعا میکند و خطاب به انسان میگوید: «خدا تو را حفظ کند که مرا حفظ کردی» و اگر نماز با توجه نباشد نماز انسان را نفرین میکند و میگوید: «خدا ضایعت کند که مرا ضایع کردی!»( وسائل الشیعه شیخ حر عاملی، ص 78و 80 و 90)
بقیه در ادامه مطلب.
جایگاه نزول برکات و خیرات آسمانى است. تجلى بهشت خدا در زمین و محل همنشینی فرشتگان با اهل آن است. در تاریخ اسلام مساجد همواره مجری و عهده دار نقش های مهم عبادی ، سیاسی و فرهنگی جامعه اسلامی بوده است. مطالعه در زمینه هر یک این نقش ها، سیمای «مسجد نمونه» را به ما نشان می دهد.
-ویژگی آموزشی مسجد نمونه
پیامبر اسلام (ص) در مسجد ، آیات قرآن، احکام و معارف دینی را متناسب را رشد و توان فکری مخاطبان آموزش می داد.
بقیه در ادامه مطلب.
«و کذالک جعلنا لکل نبی عدواً من المجرمین» و خداوند تبارک و تعالی در مورد دشمنان امت اسلامی این گونه می فرماید:«و لایزالون یقاتلونکم حتی یردکم عن دینکم ان استطاعوا»
خداوند در تحلیل روش شناسی و رفتار شناسی دشمنان اسلام و توحید، به این نکته توجه می دهد که دشمنان اسلام، به سبب هم دلی و همانندی در فکر و اندیشه،یکسان و همانند عمل می کنند.[3]
تهدید و جنگ همواره در طول تاریخ وجود داشته است...
بقیه در ادامه مطلب..
نقش نماز در مقابله با جنگ نرم
با نگاهی به جریان شناسی جنگ نرم می توان گفت که این شیوه ی جنگی، ازدیرباز مورد استفاده قرار گرفته و همواره از سوی انسان ها در
جنگ ها به عنوان یک ساز و کار موثر مورد توجه بوده است. اصولاً بهره گیری از هر ابزاری درجنگ نرم بر این پایه و محور قرار می گیرد که بر
اندیشه و احساسات مخاطب تاثیر گذاشته و او را مرعوب خود می سازد و بی آنکه واکنشی از خود نشان دهد،تسلیم دشمن شده و یا در
مسیر خواسته های او گام بردارد. دشمن در جنگ نرم تلاش می کند تا با استفاده از ابزار های فرهنگی و ارتباطی پیشرفته و با شایعه ودروغ
پراکنی و ایجاد بد بینی اختلاف ایجاد کند. « مقام معظم رهبری»
نماز های مستحبی
نماز های نافله روز و شب
۱- نافله ظهر :
وقت آن قبل از نماز ظهر و چهار نماز دو رکعتی است .
۲- نافله عصر :
وقت آن قبل از نماز عصر و چهار نماز دو رکعتی است .
۳- نافله مغرب :
وقت آن بعد از نماز مغرب و دو نماز دو رکعتی است ...
بقیه در ادامه مطلب.
جایگاه نماز در ادیان مختلف به غیر از اسلام
زرتشتیان نماز شان بسیار شبیه نماز مسلمانان بوده و همان طور در پنج وقت باید نماز و